Gode råd om forældrekøb

Overvejer at købe en bolig til dit barn? Vi har samlet en række gode råd, der hjælper dig igennem alle faser fra udlejning til finansiering. 

Hvem er et forældrekøb?

Undersøg, om du må leje boligen ud 

Når du foretager et forældrekøb, betyder det i praksis, at du køber en ekstra bolig til dig selv, som du efterfølgende lejer ud til dit barn. Inden du underskriver købsaftalen, er det derfor vigtigt, at du på forhånd har undersøgt, om det er tilladt at leje boligen ud. Dette er især vigtigt, hvis der er tale om en andelsbolig. I foreningens vedtægter kan du læse foreningens regler, - herunder også om boligen kan lejes ud. 

Lav en lejekontrakt

Det er ikke lovpligtigt at lave en lejekontrakt i forbindelse med et forældrekøb, men det er en god idé. Med en lejekontrakt kan I nemlig fastsætte rammerne omkring lejeforholdet. Der skal desuden være lavet en lejekontrakt, hvis dit barn ønsker at søge om boligstøtte.

Lav derfor en skriftlig lejekontrakt. Hvis du sætter huslejen lavere end markedslejen, skal du være opmærksom på, at Skat i visse tilfælde kan betragte forskellen mellem markedslejen og den betalte husleje som en gave, som dit barn skal betale afgift af.

Fordeling af forældrekøb

Hvem bor i forældrekøb

Få styr på skatten

Når du køber en bolig for at udleje den til dit barn eller et andet nærtstående familiemedlem uden selv at bo i den, betragter Skat dig som selvstændig erhvervsdrivende. Helt overordnet gælder, at du skal betale skat af dit overskud ved udlejning, men du skal ikke betale ejendomsværdiskat af den bolig, du lejer ud.

Skatten fastsættes, så du betaler skat af det beløb, der svarer til markedslejen. Er den aftalte husleje mindre end markedslejen, skal du stadig betale skat af markedslejen.

På skat.dk kan du læse mere om de forskellige skatteordninger i forbindelse med forældrekøb. Du kan også kontakte en revisor, som kan hjælpe med de regnskabsmæssige aspekter ved boligudlejning. Revisoren kan rådgive om skatteregler i forbindelse med forældrekøb.

Læs mere om forældrekøb hos skat.dk

Undersøg, om dit barn kan få boligstøtte

Hvis man bor til leje i en bolig med eget køkken, og man bor i boligen hele året, kan man måske få boligstøtte. Dette gælder også, når der er tale om forældrekøb. Her kan dit barn søge om boligstøtte efter de almindelige regler, hvis I har underskrevet en lejekontrakt. 

Læs mere om boligstøtte hos borger.dk

Hvad er vigtigst for forældrene

Derfor har forældrene valgt forældrekøb

Lav en aftale om vedligeholdelse

Det er så ærgerligt, hvis der opstår konflikter i familien på grund af et ødelagt blandingsbatteri eller ridser på køkkenbordet. Aftal derfor på forhånd, hvem der skal stå for vedligeholdelse af boligen.

Tal med os om finansieringen

Et forældrekøb finansieres på samme måde som alle andre boligkøb. Du kan f.eks. finansiere forældrekøbet med et realkreditlån i den købte bolig og/eller optage et  realkreditlån i evt. friværdi i din egen bolig. 

Læs mere om lån til boligkøb

Kontakt Coop Bank

Få et lånetilbud på forældrekøb

Har du fundet en bolig til dit barn? Ring til vores certificerede boligrådgivere eller send os dine informationer her